Японська віза: порядок отримання та поради

Лют 9, 2018 | Подорожі

Давно мрієте поїхати у Японію? Саме зараз настав сприятливий час у плані візи!

Якщо Ви може чули, Японія спростила українцям отримання візи з 1 січня цього року (2018).

І ось я зразу ж особисто протестувала отримання короткострокої візи :Р
Зараз любуюся нею у своєму паспорті і спішуся поділитися з вами своїм досвідом, та дати деякі поради!

У чому полягає спрощення отримання візи?

Якщо коротко: у тому, що тепер Ви самі можете виступати своїм спонсором.

Є кілька типів віз. Але ті, які найбільше підходять для туризму, це або туристична, або відвідування родичів/ друзів.

Раніше для виготовлення цих віз треба було 100500 справок від сторони, яка запрошує/ приймає. Тобто треба було мати працюючих родичів/ знайомих, яких можна таке попросити, або оформляти візу через турагенство, що виходило недешево (я чула :P)

Зараз для виготовлення візи на “візит друзів/ родичів” треба лише запрошення та план перебування від японської сторони, а якщо ви подаєтеся на туристичну візу, то від японської сторони нічого не треба, все можна зробити самостійно!

Тобто, спрощення суттєве, відчутне, і це круто, що воно відбулося.

Але чи все так просто? Деякі приємні сторони отримання японської візи та не дуже…

+ плюс японської візи — це те, що вона абсолютно безкоштовна. Ніяких візових зборів чи послуг візових центрів, звучить круто 🙂

АЛЕ Консульский відділ знаходиться лише у Києві.

Тому, якщо Ви, як і я, не з Києва, то треба буде мотатися до Києва 2 рази: перший раз щоб подати документи, а другий раз щоб отримати візу.

!!! Кур‘єрської доставки немає, оскільки паспорт після прийняття документів вам повертають.

Для мене як для львів‘янки це зайняло цілих 2 дні, і в районі 50$ за сам лише транспорт туди-назад туди-назад.

 

+ Інший плюс у тому, що документи приймають без запису (можна приходити у зручний Вам будній день)

АЛЕ документи приймають і візи видають лише з 9:30 до 11:30 (кожного буднього дня окрім встановлених вихідних).

Тобто знову ж таки, такій львів‘янці як мені світить лише або нічний поїзд, або ночівка у Києві…

Щодо списку документів:

— Треба складати поденний план перебування. Форма цього плану є на сайті посольства (лінк подам в кінці статті), але загалом треба заповнити, що ви плануєте робити кожного дня (я особливо не заморочувалася: “гуляю містом …., переїжджаю до міста ….”, “зустрічаюся з друзями”), де ви зупиняєтеся кожного дня, і якісь контакти.

— До цього всього треба підтвердження бронювання або оплати житла і літаків.
Додам, що при перегляді моїх документів дуже звертали увагу на те, що було оплачене, а що просто заброньовано.

— Підтвердження фінансової спроможності: Довідка з роботи / Інформація про залишок на рахунку з рухом коштів за останні 3 місяці.
Щодо цього можу сказати таке: у японській версії списку документів немає нічого про довідку з роботи чи обігу коштів за 3 місяці 😛
І взагалі мені як безробітній не було якої довідки подавати, але без неї обійшлося 😛 Ця довідка — це щось другорядне, а головне — це кошти для поїздки.

Ось декілька важливих порад:

1. Рекомендую анкету заповнити вдома (обов‘язково прослідкуйте, щоб вона була на двох сторонах одного аркуша!), бо там на це часу може просто не вистачити (кажу це з власного досвіду).
Взагалі краще її надрукувати вже заповненою, бо із-за кожної помилки прийдеться переписувати (наприклад, писати треба лише друкованими, а якщо раптом ви забулися і написали щось писаними…)
Ще одна причина цього — у приміщення консульського відділу просять вимкнути всі електронні пристрої, і слідкують за цим. Тому, якщо у Вас якась інформація буде на телефоні, наприклад, щоб її дістати, треба буде покидати територію посольства.

2. Раджу приходити з самого ранку, щоб мати час щось виправити/ донести.
При подачі всі Ваші документи переглянуть і скажуть, що ще треба, що не так, що доробити, переписати… Одним словом, для цього варто мати певний запас у часі, щоб не прийшлося приходити знову.
Наприклад, у мене було багато броней готелів/ хостелів, ну різний на кожен день 😀 Загалом десь 20 броней, і ось мені їх вручають при подачі і просять порахувати загальну суму. А там ціни і в єнах, і у доларах, і усе це діло рахувати без калькулятора.
Працівники кунсульського відділу дуже ретельні, і не шкодують на часу на детальну перевірку всіх документів 😛
Одним словом, варто мати запас часу!!!! До речі, ксероксу у консульському відділі немає, і якщо вам треба щось доксерити, то вас попросять зробити це десь інде.

3. У разі виникнення питань раджу дзвонити їм, та все уточнювати заздалегідь.
Система консультацій по телефону працює, перевірено 😉
Буває таке, що їм треба якісь документи, яких немає у списку, особливо якщо це візит родичів — там багато нюансів. Щоб перестрахуватися, раджу уточнювати все по телефону заздалегідь, а також на всякий випадок привозити з собою все що маєте (особливо якщо ви далеко живете).
Тому що, як я сьогодні почула від працівника: сьогодні цього документу не треба, а що буде завтра — не відомо. 😀

Після того, як приймуть Ваші документи, Вас попросять передзвонити у певний день (через тиждень) та дізнатися про статус своєї заявки. Ділові візи видіють зразу.

Взагалі, працівники, буває, ідуть на зустріч, входять у положення, що дуже приємно і радує 🙂

 

Тому, не бійтеся цього процесу, головне — комунікуйте, пред‘явіть кошти на подорож, і все буде окей!

А я тим часом готуватимуся до своєї навколояпонської подорожі, яка стартує вже через місяць!! ^^

 

p.s. Інформація про візи на офіційному сайті посольства: http://www.ua.emb-japan.go.jp/itpr_uk/ua_visa.html 

Якщо стаття корисна, підписуйтеся на оновлення на блозі, щоб нічого не пропустити! 🙂

3 Коментарі

  1. Сергій

    Оля, а яким чином перевіряли/ви показували наявність коштів? читав, що треба показати, що на рахунку є 100 баксів/день подорожі. це так?
    бакси з заначки треба кидати на рахунок, чи руху коштів вистачить?

    Відповісти
    • admin

      Сергію, особисто я показувала виписку з банку про стан рахунку, і виписки руху коштів за попередні 2 місяці. На той час я жила у США, і в принципі не цікавилася сумою, яку необхідно мати на рахунку, тому не можу точно сказати. Але припускаю, що самого лише руху коштів не вистачить…

      Відповісти
  2. Анонім

    Оля, як довго Ви чекали на візу?

    Відповісти

Опублікувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.